Artikels, succesverhalen en
recepten gemaakt met liefde voor jou

Is koolhydraatarm eten ongezond en gevaarlijk?

Is koolhydraatarm eten ongezond en gevaarlijk?


Ik durf te wedden dat je het allemaal wel al eens gehoord hebt. Koolhydraatarm eten is: gevaarlijk, ongezond, niet vol te houden, je mag niks, je hebt koolhydraten nodig voor je brein en ga zo maar door. Jarenlang heb ik dit ook gedacht. Vaak krijgen we niet de ondersteuning in het ziekenhuis wanneer we koolhydraten willen verminderen. Sinds ik orthomoleculaire geneeskunde ben gaan studeren en er steeds vaker wetenschappelijk onderbouwde publicaties verschijnen wil ik jullie graag inspireren dat het wél kan.

 

Waarom zou je het niet doen?

In plaats van je af te vragen waarom je koolhydraatarm zou eten, zou je je beter afvragen waarom je het niet zou doen. Ik noem koolhydraatarm geen dieet maar een leefstijl.

Minder koolhydraten eten betekent niet dat je jezelf uithongert of helemaal géén koolhydraten meer eet. Het gaat erover dat je ‘snelle’ koolhydraten jouw lichaam je meer kwaad dan goed doen. Vermijd ze en je bloedsuikerspiegel zal je meer dan dankbaar zijn.

 

Eerst wat achtergrondinformatie

Het is een van de meest gestelde vragen wanneer ik cliënten over koolhydraatbeperking vertel. Laat me beginnen met wat achtergrondinformatie.

    • Een ‘normaal’ Westers voedingspatroon = 250 – 275 g koolhydraten per dag
    • Een low carb dieet = max. 50 g koolhydraten per dag
    • Ketogeen dieet = max. 20 g koolhydraten per dag
    • Carnivoordieet = 0 g koolhydraten per dag

 

Het klassieke voedingsadvies raadt aan om 50 tot 55 % van je totale energiebehoefte uit koolhydraten halen, goed voor 250 tot 275 g koolhydraten per dag.
Dat is dus heel wat meer dan een low carb dieet, dat het op maximaal 50 gram koolhydraten houdt. Bij low carb schrap je de grote koolhydraatbommen (zoals brood, pasta, koeken, ontbijtgranen,…) van het menu en eet je gezonde, traagwerkende koolhydraten uit groenten.

Tip: die vind je in de natuur! Je leest er meer over in deze blog.

 

Waarom low carb eten bij diabetes extra interessant is?

Simpel. Het zorgt ervoor dat je heel wat minder insuline nodig hebt om je koolhydraatportie te compenseren. Als je 1 insuline-eenheid nog hebt voor 10 gram koolhydraten, dan zal je met een ‘klassiek’ voedingspatroon (met 250 gram koolhydraten) dus al snel 25 eenheden moeten toedienen. Heel wat meer dus dan bij een koolhydraat-intake van 50 g.

 

Wees voorzichtig met insuline

Insuline redt levens. Laat dat duidelijk zijn. En toch willen we er een lage dosis van in ons bloed. Insuline stimuleert namelijk de aanmaak van vetzuren én doet tryglyceriden opstapelen in je vetweefsel en lever. Een hoge dosis van die vetcellen in je bloed, jaagt je risico op een beroerte en andere gezondheidsproblemen de hoogte in. Lees mijn blog over ‘double diabetes’, een combinatie over Diabetes Type 1 en 2.

 

Low carb eten houdt niet enkel diabeten gezond, het is een absolute aanrader voor iedereen!

Zelf eet ik al meer dan 6 jaar koolhydraatarm en ik heb me nog nooit zo goed gevoeld. Ik ben zo gezond als een visje, ik heb tonnen energie. Ik sta beter in mijn kracht en heb geen verstoorde relatie met eten meer, ik voel me positiever in het leven en ik ben terug op gewicht van voor mijn zwangerschappen.

 

Waarom zijn anderen van mening dat koolhydraatarm eten wél gevaarlijk is?

Wellicht omdat het dogma’s zijn die in ons geheugen gegrift staan. Verandering zorgt altijd voor weerstand bij mensen. Het opgeven van alles waar we eigenlijk aan verslaafd zijn is niet makkelijk. Velen blijven daarom liever bij het oude vertrouwde. Vaak geloven we wat men wil geloven, omdat ons dat beter uitkomt. Wat echter wél gevaarlijk is, is het eten van bewerkt – en geïndustrialiseerd voedsel zoals de meeste mensen dagelijks eten. Deze voedingsgewoonten leiden tot obesitas, hart- en vaatziekten, insulineresistentie, leptineresistentie en andere chronische inflammaties, etc.

Wil jij je voeding aanpassen maar lukt het je niet alleen? Plan een kennismakingsgesprek.

It all starts with you.

Liefs,
Charlotte

Wil je meer weten?

Wil je graag aan de slag met het creëren van een leven waar jij blij van wordt?
Ben je op zoek naar inzichten in jezelf en jouw bloedsuikerspiegel
en wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek