Artikels, succesverhalen en
recepten gemaakt met liefde voor jou

Alcohol en je bloedsuikerwaarden: Hoe zit dat precies?

Alcohol en je bloedsuikerwaarden: Hoe zit dat precies?


Van alcohol weten we allemaal dat we het beter zouden vermijden of minimaliseren. En als je drinkt, drink met mate. Maar wat is eigenlijk het effect van alcohol op je bloedsuikerspiegel? En hoeveel glaasjes zijn nog oké voor je gezondheid en je bloedsuikerspiegel? En wat zijn de beste keuzes? En wat als je diabetes type 1 of 2 hebt, kun je dan toch eens een glaasje drinken?

Veel van mijn cliënten stellen me deze vragen. Laat me beginnen met de liefhebbers gerust te stellen: ook ik geniet af en toe van een glaasje! Een avondje uit of gezellig samenzijn met vrienden: bubbels horen er voor mij gewoon bij. Ja, ook als je diabetes hebt. Let er wel op dat je dan je bloedwaarden in de gaten houdt en indien nodig insuline toedient. Zolang je je aan een aantal regels houdt, kun je ook met diabetes af en toe een glaasje alcohol drinken.

 

Wat is het effect van alcohol op je lichaam?

Eerlijk is eerlijk: geen alcohol drinken is voor iedereen het beste, of je nu diabetes hebt of niet. Maar uiteraard wil je genieten van het leven, en voor velen staat een glaasje alcohol gelijk aan genot. Ik ga je dus niet vertellen dat je vanaf nu elk glaasje wijn moet laten staan (dat doe ik ook niet). Wel vind ik het belangrijk om het effect van alcohol op je bloedsuikerspiegel te kennen, en niet alleen als je diabetes hebt. Wat gebeurt er als je alcohol drinkt? Wel, na ongeveer een kwartier is de alcohol opgenomen in je bloed. Je voelt je ontspannen en je hartslag en ademhaling versnellen. Drink je alcohol tijdens het eten, dan gaat dat proces weliswaar iets trager. Dat is alvast een eerste tip, die ik graag meegeef.

 

Welke impact heeft alcohol op je bloedsuiker?
 

De ene alcoholische drank is de andere niet. Niet alleen het verschil in calorieën kan groot zijn, ook het effect op je bloedsuiker varieert. Een en ander heeft met de samenstelling van je drankje te maken. Ethyl (het actieve alcoholingrediënt) heeft geen rechtstreekse impact op je bloedsuikerspiegel. Je lichaam zet deze stof immers niet om in glucose. Wat je bloedsuiker dan wel de hoogte injaagt? De aanwezige suikers. Want naast alcohol heb je met een cocktail of glas bier ook flink wat koolhydraten binnen. Laten we beginnen met het goede nieuws: droge wijn en sterke dranken zoals gin en droge martini bevatten meestal niet genoeg koolhydraten om je bloedsuikerspiegel te beïnvloeden. Bij bieren ligt het suikergehalte een stuk hoger. Zoete wijnen en gemixte drankjes bulken van de suikers en jagen je suikerspiegel pijlsnel de hoogte in.

Wil je meer weten over het suikergehalte van alcoholische dranken?

Ik geef je alvast enkele eyeopeners mee:


Tip: 
Zin in een gin-tonic? Gebruik dan een light-tonic. Hoewel ik geen fan ben van kunstmatige zoetmiddelen, krijg je zo toch heel wat minder suikers binnen. Voor bierfanaten is een lager of stoutbier de beste optie.

 

Met mate

Aanvankelijk doet een glas alcohol je bloedsuiker stijgen, maar na enkele uren (en glazen) kan het net een verlagend effect hebben. Dit valt beter te begrijpen als je weet hoe de lever werkt. Het is namelijk de taak van dit orgaan om glucose te maken (gluconeogenese) en zo je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Drink je alcohol, dan geeft je lever prioriteit aan de afbraak van de alcoholen. Bij meerdere glazen kan dat gevaarlijk zijn. Want eens je lever een paar uur later eindelijk klaar is met het verwerken van alcohol, kan je bloedsuikerspiegel al flink gedaald zijn. Vooral ’s nachts brengt dat risico’s met zich mee. Tijdens je slaap merk je zo’n hypoglykemie namelijk minder (of niet) op. Drink dus altijd met mate en probeer je te houden aan één glaasje per dag (dat geldt voor diabeten én niet-diabeten). Toch eens doorgezakt? Eet dan nog snel iets vooraleer je in bed kruipt.

 

Hypo of dronken?
 

Een hypoglykemie of hypo is altijd een belangrijk signaal van je lichaam en allesbehalve aangenaam. Je voelt je duizelig, gaat veel zweten en bent verward. Wie niet bekend is met diabetes of wie prediabetes is maar dit wellicht nog niet vermoedt, kan de signalen van een hypo makkelijk met dronkenschap verwarren. En precies dat kan gevaarlijk zijn. Ga je naar een feestje en ben je van plan om alcohol te drinken? En heb je diabetes? Zorg er dan voor dat er ten minste 1 iemand op de hoogte is van je diabetes én weet wat te doen bij een hypo. Omstaanders zijn dan vaak geneigd om water te geven. Maar een diabeet heeft net nood aan suiker (bijvoorbeeld een tablet druivensuiker) om uit een hypo te geraken.

 

Risico op overgewicht en co

Alcoholische dranken bevatten dikwijls flink wat calorieën. Reken voor een glas wijn op 100 en 150 calorieën, goed voor 1,5 à 2 sneetjes brood. Een likeurtje of zoete cocktail tikt al snel aan tot 150 à 300 calorieën. Met een glas bier krijg je zo’n zeventig calorieën binnen. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op overgewicht – het woord “bierbuikje” komt van ergens. En dat mensen met overgewicht een groter risico lopen op diabetes type 2 weet intussen iedereen. Dat is trouwens niet het enige schadelijke effect van te veel alcohol. Drink je dagelijks meer dan 1 glas, dan stijgt je kans op beroertes, leveraandoeningen en verschillende soorten kanker. Diabeet of niet.

 

Zo geniet je verstandig

“Dé gouden regel? Drink met mate en hou je diabetes in de gaten.” 

 

Enkele tips:
  • Drink enkel als je bloedsuiker stabiel is.
  • Heb je diabetes, zorg ervoor dat je drinkt in het bijzijn van iemand die weet dat je diabetes hebt en het verschil kent tussen een hypo en dronkenschap.
  • Drink niet op een lege maag en vertraag zo de werking van alcohol.
  • Check geregeld je bloedsuiker als je diabetes hebt.
  • Eet iets voor je gaat slapen om een hypo te voorkomen.
  • Drink voldoende water tussendoor. Uitdrogen is erg slecht, zeker voor diabeten.
  • Neem bij diabetes de volgende dag iets minder insuline. Alcohol kan tot wel 24 uur in je systeem blijven en je bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
  • Drink je een glaasje? Vergeet dan niet te genieten!

Heb je vragen over dit thema? Plan een kennismakingsgesprek! Ik help je graag op weg.


It all starts with you!

Liefs,

Charlotte

Wil je meer weten?

Wil je graag aan de slag met het creëren van een leven waar jij blij van wordt?
Ben je op zoek naar inzichten in jezelf en jouw bloedsuikerspiegel
en wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek