Artikels, succesverhalen en
recepten gemaakt met liefde voor jou

Intermittent fasting & diabetes: een gouden duo

Intermittent fasting & diabetes: een gouden duo

 
Intermittent fasting is tegenwoordig een hot topic. Magazines zetten dikwijls het gewichtsvoordeel in de kijker, maar wist je dat vasten nog heel wat meer gezondheidsplussen oplevert? Zeker bij diabetes zijn die ontzettend interessant!

 

Gun je lichaam rust

Intermittent fasting brengt je lichaam dichter bij haar natuurlijke ritme. Dat is nodig, want hoewel ons lichaam niet gemaakt is om constant gevoed te worden – denk even aan de oermens die soms dagenlang zonder eten leefde om daarna weer op jacht te trekken – is onze maatschappij geëvolueerd naar een echte eet-wereld. Voel je een hongertje opkomen? Een korte stop bij een drive-in restaurant, nachtwinkel, tankstation of supermarkt en je buik is zo weer gevuld. Er valt overal en altijd wel iets mee te grissen. Vasten geeft je lichaam rust. Doordat het zich dan even niet met de spijsvertering bezig hoeft te houden, komt er tijd vrij om andere zaken aan te pakken.

 

Boost voor je gezondheid

Dat je er mogelijks enkele kilo’s mee verliest, is mooi meegenomen. Maar vasten heeft een veel bredere impact op je gezondheid. Zo doet het de productie van groeihormonen in je lichaam toenemen. Die krachtige hormonen zijn verantwoordelijk voor je spieropbouw, vetverbranding en het herstellen van organen en hersenweefsel. Zelfs je huid vaart er wel bij. Laat die mooie glow maar komen!

 

Autofagie

Al eens gehoord van autofagie? De term komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘jezelf opeten’. No worries, dit proces gebeurt op microniveau. Intermittent fasting zet een soort van grote schoonmaak in je celhuishouding in gang. Beschadigde cellen worden hersteld, nieuwe, gezonde cellen aangemaakt. En dat is goed nieuws, want we hebben bijvoorbeeld allemaal kleine kankercellen in ons lichaam die opgeruimd moeten worden. Intermittent fasting geeft dat natuurlijke opkuisproces een boost, helpt ontstekingsreacties in je lichaam (gelinkt aan diabetes en overgewicht) tot rust brengen en bevordert je immuniteit.

Tip: Yoshinori Ohsumi, Japanse celbioloog, ontving de nobelprijswinnaar voor de geneeskunde, voor zijn onderzoek rond autofagie. (zie artikel)

 

Bloedsuiker onder controle
 

Diabeten schrikken weleens als ik hen over intermittent fasting vertel. “Staat je bloedsuikerspiegel na het vasten dan niet veel te laag?” Het tegendeel is waar: vasten en autofagie zorgen voor langere, stabielere bloedsuikers én minder hongergevoel bij lagere insulinewaarden.  Het gevolg? Je insulinegevoeligheid stijgt, waardoor velen zelfs minder insuline nodig hebben.

 

Boost je vetverbranding

Ook voor wie enkele overtollige kilo’s wil aanpakken, is intermittent fasting een interessante levensstijl. Door te vasten haalt je lichaam energie uit vetten in plaats van suikers. Die switch van suiker- naar vetverbranding merk je op de weegschaal. Dat is meteen ook goed nieuws voor het gevaarlijke viscerale vet (het vetweefsel rondom je organen), gelinkt aan je risico op hart- en vaatziekten.

 

In de blog Intermittent fasting & diabetes: hoe pak je het aan? lees je hoe je het aan kunt pakken.

 

Of plan een kennismakingsgesprek en ik vertel je meer.

Liefs,
Charlotte

Wil je meer weten? Lees mijn andere blog over intermittent fasting; hoe pak je het aan

Wil je meer weten?

Wil je graag aan de slag met het creëren van een leven waar jij blij van wordt?
Ben je op zoek naar inzichten in jezelf en jouw bloedsuikerspiegel
en wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek