Artikels, succesverhalen en
recepten gemaakt met liefde voor jou

Intermittent fasting & diabetes: hoe pak je het aan?

Intermittent fasting & diabetes: hoe pak je het aan?

Intermittent fasting wint de laatste jaren aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van vasten voor hun energie, gewicht en mentale scherpte. Maar wat als je diabetes hebt? Is intermittent fasting dan wel veilig? En hoe pak je het dan best aan zonder je bloedsuikerwaarden uit balans te brengen?

 

Meer energie
 

Lichaamsvet is een oneindige energiebron. Ik vertelde eerder al dat intermittent fasting je lichaam energie uit vetten in plaats van suikers doet halen. Tijdens het vasten hoef je dus niet te vrezen voor een energiedip. In tegendeel! Vasten geeft je energie én houdt je brein scherp. Focus gegarandeerd!

 

Wil je zelf met intermittent fasting aan de slag? Zo pak je het aan:

  1. Kies een formule die bij je past

 Intermittent fasting kan op verschillende manieren. Sommigen zweren bij 5/2, waarbij je vijf dagen gewoon eet en twee dagen je calorie-intake terugschroeft, anderen bij 16/8, waarbij je elke dag 16 uur vast. Ik voel me het best bij de laatste aanpak. Het is makkelijker, duidelijker en vooral: beter voor je diabetes omdat je elke dag min of meer hetzelfde patroon volgt. De makkelijkste manier om met intermittent fasting aan de slag te gaan is het ontbijt skippen. Ik eet mijn eerste maaltijd tussen 12 en 13 u en eet om 19u voor het laatst. Collega IF’ers vertellen me vaak dat vasten bevrijdend werkt. Eindelijk hoeven ze zich geen zorgen meer te maken over highs of lows na het ontbijt of in volle ochtendrush een gezond ontbijt klaar te maken. Winwin!

Tip: geen zin om de uren af te tellen? Ik gebruik de app ‘Fastic’ om mijn vastenperiode bij te houden. Handig en makkelijk!

 

  1. Weet wat je eet

 Tijdens het vasten moet je voorkomen dat je insulinewaarden stijgen. Je eet én drinkt dus geen calorieën. Ja, zelfs die scheut melk in je koffie kan het vasten doorbreken. Drink veel water. Zwarte thee en koffie kunnen ook. En wees voorzichtig met drankjes met kunstmatige zoetmiddelen. Volgens de regels van intermittent fasting kan je tijdens je eeturen eten wat je wil. Maar het spreekt voor zich dat het – zeker voor diabeten – geen goed idee is om je bord nadien vol te scheppen met snelle koolhydraten. Niet enkel voor je bloedsuiker, maar ook voor het proces van autofagie is dat nefast.

 

  1. Meten is weten

 Heb je type 1-diabetes en wil je met intermittent fasting aan de slag? Pak het dan verstandig aan. Je doet er goed aan om tijdens je eerste week je bloedsuikerwaarden extra goed op te volgen. Hoeveel insuline nam je ’s avonds? Hoe stonden je waarden bij het opstaan? Bij het doorbreken van het vasten? Meten is weten. Enkel zo krijg je een goed inzicht in hoe je lichaam reageert. En last but not least: diabetesmanagement blijft ALTIJD belangrijker dan vasten. Heb je een hypo? Geef je lichaam dan wat het nodig heeft. Glucose is op dat moment jouw medicijn. Volg jouw bloedsuikers nauwgezet op!

 

Heb je vragen over intermittent fasting?
 

Er valt veel te vertellen en ik kan je als ervaringsdeskundige goed helpen. Plan alvast je kennismakingsgesprek. En wil je meer weten over intermittent fasting? Deze drie boeken zijn absoluut het lezen waard!

16:8 van Servaas Bingé
De diabetes-code van Jason Fung
De dr. Ludidi Vastenmethode door Samefko Ludidi

 

Liefs,
Charlotte

Wil je meer weten? Lees mijn andere blog over intermittent fasting; gouden duo

Wil je meer weten?

Wil je graag aan de slag met het creëren van een leven waar jij blij van wordt?
Ben je op zoek naar inzichten in jezelf en jouw bloedsuikerspiegel
en wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek