Artikels, succesverhalen en
recepten gemaakt met liefde voor jou

Koolhydraatbeperkt, het werkt!

Koolhydraatbeperkt, het werkt!


Waarom zou je kiezen voor een koolhydraatarme voedingsstijl? En kun je dat ook combineren met diabetes? Vraag je liever af waarom je het niet zou doen! Deze leefstijl biedt zoveel voordelen voor je energiepeil, je gewicht, je weerstand, je spijsvertering, je hart en je algemene gezondheid. En vergeet vooral niet: jouw suikerspiegel vaart er wel bij!

 

De waarheid over koolhydraten

Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. Samen met eiwitten en vetten vormen ze de belangrijkste grondstoffen voor ons lichaam. Ze worden daarom ook macronutriënten genoemd. Waarom zou je dan voor minder koolhydraten kiezen?

Een koolhydraatarme leefstijl betekent niet dat je geen koolhydraten meer eet, wél dat je de inname ervan beperkt. Ons lichaam heeft 3 macro-ingrediënten nodig, dus ook koolhydraten. Het is niet gezond om 1 van de 3 groepen volledig te schrappen. Het komt er dus op aan om er bewuster mee om te gaan.

 

Welke koolhydraten kies jij?

Er bestaan slechte en goede koolhydraten. Enkelvoudige, of snelle koolhydraten, worden heel snel opgenomen door het lichaam en leveren dus heel snel energie. Maar door die snelheid, verdwijnt deze energie ook heel snel… Daardoor ontstaan grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Maar dit hoef ik je vast toch niet meer te vertellen? Het gevolg: je insulineregeling raakt in de war, je bloedsuikerspiegel schiet de hoogte in en je gewicht neemt toe.

 

Vulvoeding

Het ontregelende effect op je bloedsuiker is één kant van het verhaal. Dat snelle koolhydraten geen échte voedingsstoffen bevatten, vind ik een al even belangrijk argument om ze wat vaker te schrappen. Je vindt deze koolhydraten in alles wat zetmeel en zoet is: pasta, brood, witte rijst, snoep, koekjes, frisdranken, bewerkte voeding, bereide gerechten, taart en gefrituurde zaken. Ik noem dit vulvoeding. Ze vullen je maag, maar zorgen in tegensteling tot eiwit- en vetrijkevoeding of voeding met langzame koolhydraten.
Ze zorgen NIET voor verzadiging en geven je een dip na enkele uren.

 

Goede koolhydraten bestaan ook

Niet alle koolhydraten zijn slecht. Complexere koolhydraten – of de langzame koolhydraten –  zoals noten, groenten, sommige fruitsoorten… zijn wel gezond. Ze zorgen niet voor hoge pieken en brengen je bloedsuikerspiegel omlaag. We hebben ze dus wel nodig.
 

“Kiezen voor koolhydraatarm betekent dus niet dat je jezelf uithongert of helemaal geen koolhydraten meer eet…”

 

Low Carb

Low Carb High Fat (LCHF) heeft mij en mijn lichaam – met diabetes type 1! - héél veel positieve effecten gebracht waaronder:

  • 70% minder basale insuline nodig
  • Betere Ha1c 6.% ipv 7.4%
  • TIR (Time In Range 80% binnen doelbereik)
  • Minder humeurschommelingen
  • Geen emotionele rollercoaster: minder hypo’s en hypers
  • Minder last van PMS
  • Geen hongergevoel (het voelt niet als een dieet maar als een gezondere levensstijl)
  • Flat lines gedurende de nacht, zelfs flat lines overdag
  • Ik voel me mentaal veel sterker

Voor iedereen

Een gezond voedingspatroon is uiterst belangrijk voor IEDEREEN, maar vooral voor diabeten. Of je nu type 1 bent of type 2, of zwangerschapsdiabetes hebt of insulineresistent bent. Jammer genoeg staan sommige klassieke artsen nog niet achter deze voedingsgewoonte. Maar geloof me, er komt verandering binnenkort! Er is gelukkig heel wat beweging aan de gang. Dit in tegenstelling tot een groot aantal artsen in het buitenland, die er net als ik zeer sterk in geloven dat een gezonde leefstijl mét diabetes start bij de juiste voeding.

Vandaag is het al bewezen dat koolhydraatarm eten werkt bij type 2 diabetes. Ook bij type 1 patiënten zorgt het voor verbetering, maar wij blijven wel onze insuline nodig hebben.
Ik merk vaak dat heel wat mensen niet weten wat koolhydraatbeperkt en onbewerkt juist betekent. Dat betekent helemaal niet dat je niks meer mag eten. Ikzelf ben ook een heuse lekkerbek, mensen die me kennen weet dat ik graag héél lekkere dingen eet. Alleen eet ik gezonde voeding en geen vulvoeding. Ik eet pure voeding die niet bewerkt is.

Wil je koolhydraatbewuster gaan eten? Bespreek het met je arts, want je zal sowieso minder insuline nodig hebben. Ik help je graag met een plan op maat.

Boek alvast een kennismakingsgesprek.


It all starts with you!

Liefs, 

Charlotte 

Wil je meer weten?

Wil je graag aan de slag met het creëren van een leven waar jij blij van wordt?
Ben je op zoek naar inzichten in jezelf en jouw bloedsuikerspiegel
en wil je weten hoe ik jou daarbij kan helpen?

Plan een gratis kennismakingsgesprek